Het of de blog?

Taal is niet altijd eenduidig en bovendien een levend systeem. Ik ga in twijfelgevallen op mijn gevoel of op mijn gehoor af. Wat klinkt goed? Is het "de blog" of "het blog"? Is het "de spits" of "het spits"? Ik kies in beide gevallen voor "de" omdat het soepeler klinkt en minder opgeblazen dan "het spits" of "het blog". In mijn oren dan hè? Hetzelfde geldt voor de keuze voor "dit blog" of "deze blog". In mijn oren klinkt "deze blog" gewoon beter.

Volgens de collega's bij Onze Taal is overigens beide toegestaan, dus je kunt zowel "het blog" gebruiken als "de blog" en zowel "het spits" als "de spits". Kleine kanttekening: "iets op het spits drijven" heb ik nog nooit iemand horen zeggen. 

Omdat mijn voorkeur op klank is gebaseerd, ben ik benieuwd of de regio waar je bent opgegroeid je voorkeur bepaalt. Wie geeft de voorkeur aan "het blog"?

Tovertermen
Expert in je vak? Waarom Google je nog?
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
maandag 20 mei 2019

Captcha afbeelding