BlogDog - de blogpagina

Tovertermen

Ik hou van taal, niet alleen van het Nederlands, maar ook van Engels, Frans, Duits, Portugees of Russisch. Ik heb het idee dat wij Nederlanders over het algemeen de eigen taal onderwaarderen. Dat we Engelse termen nodig hebben om onze boodschap kracht bij te zetten. Toegegeven, vaak is het erg lastig om een synoniem te vinden voor Engelse vaktermen, het Engels is prachtig compact en efficiënt, en beschikt over een ongekend arsenaal aan woorden. Maar toch, niets is krachtiger dan je moedertaal. 

Om het minderwaardigheidscomplex van de Nederlander over zijn eigen taal te bestrijden zal ik met enige regelmaat gaan schrijven over "tovertermen". Dit zijn woorden die de kracht van de Nederlandse taal illustreren. Op Twitter zal ik erover tweeten met de hashtag #toverterm. Tovertermen zijn woorden waarmee je een snufje magie kunt toevoegen aan je blog, die een rijkdom aan beelden, geuren en herinneringen oproepen. Voorbij de droge grammatica, voorbij de functionele bouwstenen, als de sterren in het gewaad van de taaltovenaar. "Toveren" is wat mij betreft ook een "toverterm".

Luister naar de krachtige eenvoud in de liedjes van Herman van Veen: “Als hij kon toveren, kwam alles voor elkaar. Als hij kon toveren, dan hielden alle mensen van elkaar.”

Lees verder
Getagged in:
  1468 Hits
  0 reacties

Het of de blog?

Taal is niet altijd eenduidig en bovendien een levend systeem. Ik ga in twijfelgevallen op mijn gevoel of op mijn gehoor af. Wat klinkt goed? Is het "de blog" of "het blog"? Is het "de spits" of "het spits"? Ik kies in beide gevallen voor "de" omdat het soepeler klinkt en minder opgeblazen dan "het spits" of "het blog". In mijn oren dan hè? Hetzelfde geldt voor de keuze voor "dit blog" of "deze blog". In mijn oren klinkt "deze blog" gewoon beter.

Volgens de collega's bij Onze Taal is overigens beide toegestaan, dus je kunt zowel "het blog" gebruiken als "de blog" en zowel "het spits" als "de spits". Kleine kanttekening: "iets op het spits drijven" heb ik nog nooit iemand horen zeggen. 

Omdat mijn voorkeur op klank is gebaseerd, ben ik benieuwd of de regio waar je bent opgegroeid je voorkeur bepaalt. Wie geeft de voorkeur aan "het blog"?

Lees verder
  1305 Hits
  0 reacties

Dogs Can Actually Understand What Humans Are Saying, Study Says

Puppy lovers rejoice! In a recently released study, researchers came up with concrete evidence that dogs not only understand feeling, but vocabulary too.

The post Dogs Can Actually Understand What Humans Are Saying, Study Says appeared first on Good News Network.

 

Lees verder
  1275 Hits
  0 reacties