Ik schrijf al bijna 30 jaar voor opdrachtgevers, zowel voor het bedrijfsleven als de non-profitsector. Van handleidingen, folders, brochures, columns en slogans tot nieuwsbrieven en online teksten voor websites of posts en berichten in sociale media. Meestal gaat dat dan om redactiewerk op bestaande teksten, of om volledige nieuwe teksten op...

Ik schrijf al bijna 30 jaar voor opdrachtgevers, zowel voor het bedrijfsleven als de non-profitsector. Van handleidingen, folders, brochures, columns en slogans tot nieuwsbrieven en online teksten voor websites of posts en berichten in sociale media. Meestal gaat dat dan om redactiewerk op bestaande teksten, of om volledige nieuwe teksten op basis van interviews. Wil je je publicaties volledig laten herzien, neem dan even contact op en/of mail je publicatie voor een prijsopgave.

Meer

Tovertermen

Ik hou van taal, niet alleen van het Nederlands, maar ook van Engels, Frans, Duits, Portugees of Russisch. Ik heb het idee dat wij Nederlanders over het algemeen de eigen taal onderwaarderen. Dat we Engelse termen nodig hebben om onze boodschap kracht bij te zetten. Toegegeven, vaak is het erg lastig om een synoniem te vinden voor Engelse vaktermen, het Engels is prachtig compact en efficiënt, en beschikt over een ongekend arsenaal aan woorden. Maar toch, niets is krachtiger dan je moedertaal. 

Om het minderwaardigheidscomplex van de Nederlander over zijn eigen taal te bestrijden zal ik met enige regelmaat gaan schrijven over "tovertermen". Dit zijn woorden die de kracht van de Nederlandse taal illustreren. Op Twitter zal ik erover tweeten met de hashtag #toverterm. Tovertermen zijn woorden waarmee je een snufje magie kunt toevoegen aan je blog, die een rijkdom aan beelden, geuren en herinneringen oproepen. Voorbij de droge grammatica, voorbij de functionele bouwstenen, als de sterren in het gewaad van de taaltovenaar. "Toveren" is wat mij betreft ook een "toverterm".

Luister naar de krachtige eenvoud in de liedjes van Herman van Veen: “Als hij kon toveren, kwam alles voor elkaar. Als hij kon toveren, dan hielden alle mensen van elkaar.”

Lees verder
Getagged in:
  1155 Hits
  0 reacties

Het of de blog?

Taal is niet altijd eenduidig en bovendien een levend systeem. Ik ga in twijfelgevallen op mijn gevoel of op mijn gehoor af. Wat klinkt goed? Is het "de blog" of "het blog"? Is het "de spits" of "het spits"? Ik kies in beide gevallen voor "de" omdat het soepeler klinkt en minder opgeblazen dan "het spits" of "het blog". In mijn oren dan hè? Hetzelfde geldt voor de keuze voor "dit blog" of "deze blog". In mijn oren klinkt "deze blog" gewoon beter.

Volgens de collega's bij Onze Taal is overigens beide toegestaan, dus je kunt zowel "het blog" gebruiken als "de blog" en zowel "het spits" als "de spits". Kleine kanttekening: "iets op het spits drijven" heb ik nog nooit iemand horen zeggen. 

Omdat mijn voorkeur op klank is gebaseerd, ben ik benieuwd of de regio waar je bent opgegroeid je voorkeur bepaalt. Wie geeft de voorkeur aan "het blog"?

Lees verder
  1059 Hits
  0 reacties

Expert in je vak? Waarom Google je nog?

Expert in je vak? Waarom Google je nog?

Voor vrijwel iedereen geldt dat je moet bijblijven in je vak en moet weten wat er speelt in je branche, wat de concurrentie doet, welke innovaties er op de markt zijn gekomen, wat de stand van zaken is qua wet- en regelgeving, enzovoort, enz. De vraag is hoe je aan die informatie komt: een beetje hap-snap, via sociale media, collega's, (online) magazines, en soms een opleiding of training?

Hmmm...

Dat kan wel wat meer structuur gebruiken. De vraag is of je jouw expertpositie aan het toeval kunt laten overlaten. Ook in jouw situatie zal de concurrentie hevig zijn, en zo niet, dan zul je toch moeten zorgen dat je klanten of je werkgever je (h)erkent vanwege je vakmanschap.


Expertpositie?

Euh ja. Jouw unieke combinatie van talent, ervaring en opleiding betekent dat alleen jij de beste persoon bent om licht te werpen op de problemen die mensen of bedrijven ervaren in bepaalde situaties. Problemen zijn namelijk altijd specifiek. "De uitzondering is de regel." "Verandering is de enige constante." Je hebt het vast vaker gehoord, organisatie-adviseurs zijn dol op dat soort uitspraken, maar de oplossingen die door veel bedrijven en overheden worden geboden zijn vaak gestandaardiseerd. Ook Google doet dat met zijn algoritme (wel een hele ingewikkelde, maar het is nog steeds "automatisering"). En dat heeft veel onvrede tot gevolg. Mijn overtuiging is dat iedereen specifieke kennis in huis heeft om bepaalde specifieke problemen van anderen op te lossen. De kunst is alleen om de vraag bij het aanbod te krijgen, men moet elkaar zien te vinden.

BlogDog helpt

BlogDog helpt je een podium te bouwen waardoor je zichtbaar wordt. Dat podium kun je op verschillende manieren optuigen, maar het begint (meestal) met het verwoorden van je expertise of inzichten. BlogDog helpt je met:

 • taal (hoe kom je vakkundig over, terminologie, stijl)
 • content (wat is interessant voor klanten en overige relaties, hoe houd ik de aandacht vast?)
 • vindbaarheid (hoe zorg ik ervoor dat mijn artikelen of publicaties vindbaar zijn en de aandacht krijgen die ze verdienen?)

Aandachtseconomie

Je wilt met je blogartikelen en publicaties bestaande klanten binden en potentiële klanten boeien. Dat is een forse opgave in een aandachtseconomie met een overkill aan informatie en hoogwaardige bronnen. Hoe filter je de informatie die voor jouzelf en je doelgroepen belangrijk is? Wanneer je zoekt naar nieuwe informatie, gaan mensen "googlen" (of "googelen" volgens de officiële spelling). En misschien verbaast je dit, maar Google levert je niet de gewenste zoekresultaten, de webapplicatie van BlogDog doet dat wel. Er wordt namelijk gezocht in sociale media die veel meer inhaken op wat er speelt en wat voor jou relevant is. Immers wat doen mensen die iets te melden hebben? Die zoeken naar aandacht en posten hun inzichten op hun sociale media.

Vraag: wat is de beste plaats om een lijk te verbergen? 

Antwoord: op pagina 2 van Google. Niemand zoekt immers in de pagina's die volgen na de eerste pagina om te zien of daar misschien het antwoord op de zoekopdracht te vinden is. En antwoorden uit sociale media al helemaal niet. Google vindt namelijk de bronnen belangrijk die veel gewicht in de schaal leggen volgens hun specifieke algoritme: zo zijn veel bezoekers en binnenkomende links belangrijke criteria voor Google. Maar of dergelijke criteria ook de juiste zijn als je op zoek bent naar vakinformatie of specifieke onderwerpen die voor jou belangrijk zijn, is nogal twijfelachtig. Mijn ervaring is in ieder geval dat ik via Google niet de experts of denkers in de voorhoede vindt, de echte innovatieve ideeën, of de "cutting edge" thema's.

Sociale media niet goed vindbaar in Google

Als ik de SEO-experts moet geloven, dan worden sociale media wel geïndexeerd door Google. Je vindt de sociale media berichten (tweets, posts, blogs) alleen niet zo gemakkelijk terug in jouw zoekresultaten. Bovendien is er nogal een vermenging met Google's commerciële belangen. Zo plaatst Google de websites van adverteerders altijd helemaal bovenaan of onderaan in de zoekresultaten op pagina 1, en die zijn tegenwoordig alleen nog door de aanduiding "Adv." (advertentie) visueel te onderscheiden van de zogeheten "organische" resultaten. De vraag is of het commerciële belang van Google ook jouw belang is. Google plaatst dat wat volgens hen belangrijk is bovenaan in de zoekresultaten (en dat gebeurt dan op basis van criteria als "veel bezoekers", "veel inbound links" of "snelle laadtijd"). Dit zijn geen, of maar ten dele, geschikte criteria vanuit het perspectief van de expert op zoek naar innovatie en gedachtegoed dat een kanteling of transitierichting kan aanduiden. Zo kan ik uit eigen ervaring melden dat die informatie vooral gevonden wordt op sociale media en aan de rafelranden van het internet, en niet op de websites van gevestigde bedrijven die veel bezoekers trekken, maar wel door Google belangrijk worden gevonden.

 

Resultaten Google versus de BlogDog-webapplicatie

Vergelijk de onderstaande zoekresultaten van Google en onze software op het begrip "relevante informatie", de screenshots zijn op vrijwel hetzelfde moment genomen.

Waar vind je de meeste inspiratie voor jouw blog?

Google

 • Google helpt je een definitie te geven van "relevante informatie", maar verder?
 • De resultaten van Google wijzigen bovendien nauwelijks of wellicht ergens op pagina nummer zoveel, dus buiten je beeld

Blogdog-webapplicatie

 • De resultaten van onze webapplicatie vormen een timeline: deze wordt continu geactualiseerd.
 • Ook kun je zien, of in de gaten houden (monitoren), op welke berichten gereageerd wordt: wat vinden anderen ervan?
 • Je kunt in bepaalde periodes zoeken
 • Je kunt door de resultaten bladeren (scrollen)
 • Je kunt bewaren wat je interessant vindt
 • Je kunt berichten labelen (van tags voorzien en later weer terugvinden)
 • Je kunt berichten doorsturen naar iemand met wie je samenwerkt (co-auteur of collega)
 • Je kunt relevante content in een blogartikel of in andere publicaties of documenten verwerken.
 • je kunt berichten inplannen voor publicatie op een bepaalde dag en tijdstip ("contentkalender")
 • Je kunt mail-alerts instellen voor bepaalde zoekwoorden zoals je eigen naam, je bedrijfsnaam of andere merken.
 • Je kunt relevante content met 1 klik verder verspreiden via jouw sociale media
 • Enzovoort...

 

Google 
 
BlogDog 
 
Lees verder
  1250 Hits
  0 reacties

Voor topdogs en underdogs

Voor topdogs en underdogs

Ben je een topdog? Loop je voorop in je vak en ben je een expert in je vakgebied? Beschik je over de "cutting edge" en "disruptive" informatie die anderen een beetje jaloers maken? Dan is deze blog wellicht niet voor jou en weet je kennelijk al welke kanalen en influencers je in de gaten moet houden om scherp te blijven in jouw vakgebied. Zo niet, lees dan even verder. Blogdog.nl is er voor iedereen


die begrijpt dat we in een aandachtseconomie leven, dat er veel aandacht, en dus geld, beschikbaar is voor mensen die thema-eigenaar of thought-leader zijn en anderen met hun baanbrekende inzichten de weg weten te wijzen. Onze webapplicatie scant de sociale media en pikt in korte tijd de belangrijkste bronnen (artikelen, blogs, fora-reacties, enz) en opinieleiders op over de onderwerpen die voor jou van belang zijn. De timeline met resultaten wordt continu ververst, de resultaten zijn dus dynamisch zodat de beleving heel anders is dan de in steen gebeitelde resultaten die Google je laat zien.

Ben je een underdog? Verbaas je bazen dan met je kennis van zaken en zorg dat je gezien en gehoord wordt. Niet overdrijven natuurlijk, want daar houden baasjes meestal niet van ;-) Ben je een eenpitter of zzp' er? Dan denken we graag mee hoe we jouw zaak onder de aandacht kunnen brengen en we de verbinding met anderen kunnen zoeken.

Lees verder
  1102 Hits
  0 reacties

Dogs Can Actually Understand What Humans Are Saying, Study Says

Puppy lovers rejoice! In a recently released study, researchers came up with concrete evidence that dogs not only understand feeling, but vocabulary too.

The post Dogs Can Actually Understand What Humans Are Saying, Study Says appeared first on Good News Network.

 

Lees verder
  1051 Hits
  0 reacties